Съпругата на британския крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила връчи на балетмайстор Михаил

...
Съпругата на британския крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила връчи на балетмайстор Михаил
Коментари Харесай

Кралицата консорт Камила връчи на балетиста Михаил Баришников награда на Кралската академия по танц

Съпругата на английския крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила връчи на балетмайстор Михаил Баришников награда на Кралската академия по танц, оповестиха ТАСС и " Варайъти ".

На гала в сряда в Бъкингамския замък той е почетен с премията Коронация на кралица Елизабет Втора, което е най-престижното отличие на академията. Тя е учредена от починалия английски монарх през 1953 година, когато е коронясана.

Наградната гала е първият независим формален ангажимент на кралицата консорт Камила, откогато крал Чарлз Трети зае английския трон. Кралицата консорт носеше брошка с фигура на балерина на ревера на сакото си за събитието в Кралската академия по танц.

 

" За мен е огромна чест да имам опцията да Ви връча тази премия. Никой не я заслужава повече от Вас ", споделила Камила на Баришников. Той е почетен с премията поради " големия си принос към балетното изкуство и света на танца ".

Михаил Баришников е " един от най-знаменитите балетни танцьори в историята, въодушевил доста млади и амбициозни реализатори по света ", сподели на церемонията Дарси Басел, президент на академията.

Лауреатът съобщи, че е поласкан да бъде почетен с премията. " Истинска чест е да попадна във впечатляващия лист с лауреати. Гордея се, че съм работил с доста от тях и мога да ги нарека свои другари ", сподели 74-годишният балетмайстор. С влиятелната премия са удостоявани Рудолф Нуреев, хореографите Карлос Акоста и Матю Борн, именитата съветска прима балерина Тамара Карсавина и други.

 

Роден през 1948 година в Рига, Михаил Баришников е един от най-големите танцьори на нашето време, написа на уеб страницата на Кралската академия по танц.

Баришников е съветски и американски балетен актьор и балетмайстор, заслужил актьор на  РСФСР от 1973 година, напомня ТАСС. Солист е на Ленинградската опера и балет в интервала 1967-1974 година Докато е на турне в Канада през 1974 година, взема решение да не се завърне в родината си и приема предлагането да играе в Американския балетен спектакъл в Ню Йорк. През 2005 година основава Център за изкуства на Баришников в Ню Йорк, който управлява и до през днешния ден. Снима се в малкия екран и киното.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР